torsdag 26 november 2009

Alla har fel

Visst är det fascinerande när debatterna böljar fram och tillbaka? Åsikter bryts mot varandra. Ingen blir klokare. Ingen får rätt. Ingen bryr sig. I värsta fall. I bästa fall lär vi läsare oss någonting. Till exempel att intresset aldrig ljuger.

Gellert Tamas, författare till De apatiska, och DN:s ledarskribent Hanne Kjöller har brakat samman under hösten. Kjöller skrev en negativ artikel direkt när boken om de apatiska barnen kom ut. Hon verkade inte ens intresserad av att diskutera barnens öde, utan koncentrerade sig helt och hållet på Gellert Tamas arbetsmetoder. I den senaste vändan har det framkommit att Hanne Kjöller känner en av de inblandade, åklagaren Lise Tamm.

Oavsett hur många ordväxlingar som utbyts så närmar sig Kjöller och Gellert Tamas inte varandra en tum. Kjöller anklagar Tamas för att klippa ihop citat lite som han vill, och Tamas anklagar Kjöller för att felcitera honom samt att strunta i de apatiska barnens öde.

Kjöllers linje är inte DN:s. Det bör nämnas att Maciej Zaremba var den som recenserade boken och skrev en större, närmast hyllande artikel om De apatiska i samma tidning.

Jag vet naturligtvis inte vad som är rätt, men jag har definitivt bestämt mig för att läsa boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar