tisdag 29 september 2009

En stor roman

Alison Bechdels serieroman Fun Home: A Family Tragicomic har just kommit ut på svenska under namnet Husfrid - en tragikomisk familjeberättelse.

Historien om Bechdels familj är till en del den vanliga dysfunktionell-familj-historien, med två föräldrar som - åtminstone inte synbart - älskar varandra, utan håller ihop endast för barnens skull. Naturligtvis tar det ände med förskräckelse när mamman begär skilsmässa.

Men det är också historien om samspelet mellan Alison Bechdel och hennes far Bruce. Alison skriver i boken att hon ville kompensera för hans feminitet och han ville kompensera för hennes maskulinitet. Hon hatade klänningar och ville inte ha hårspännen utan hellre klippa håret riktigt kort och gå i byxor. Han odlade blommor och dekorerade hemmet intill perfektion.

Det är en etablerad sanning vid det här laget att serierna vuxit upp, och att en serieroman kan vara ett lika stort litterärt verk som en vanlig roman. Det är Fun Home ett bra bevis för. (Fun Home var förresten familjens eget namn på den affärsverksamhet som gick i arv: begravningsbyrån = funeral home).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar