torsdag 7 maj 2009

Värdigt

Det börjar bli svårt att minnas den onda tid då recensenterna rackade ned på hårdrocken. På 70-talet hyllade svenska recensenter obegripliga proggband som ingen minns i dag, medan band som Black Sabbath, Judas Priest, Kiss och AC/DC hånades och anklagades för alltifrån satanism till musikalisk inkompetens.

I dag är det givet att hårdrocken bemöts med samma måttstock som annan musik. Kvalitet är kvalitet, oavsett genre. Heaven & Hell, som alltså i praktiken är den Black Sabbath-upplaga som spelade in skivan Heaven & Hell 1980, är bland det mest högkvalitativa genren har att erbjuda. Ronnie James Dio är milsvida överlägsen Ozzy Osbourne som sångare. Geezer Butler och Vinny Appice är en stadig rytmsektion och Tony Iommi på gitarr är så gitarrgudig man kan vara.

Nya skivan The Devil You Know släpptes för ett par veckor sedan och är den första nya studioskivan med denna uppsättning sedan 1992 års Dehumanizer, då under namnet Black Sabbath.

Och det finns absolut ingenting att anmärka på, tvärtom. Det är en ytterst stabil samling heavy metal-låtar med massor av tunga gitarriff och Dios fortfarande vassa stämma över allting. Det kan vara den värdigaste skivan i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar