söndag 29 mars 2009

Allting kan hända i fotboll

Jag är extremt fotbollsintresserad, men är rätt ointresserad av när fotboll ska vara "kultur" eller intellektualiseras och analyseras till förbannelse. Därför har jag läst få böcker om fotboll.

Jag har läst några riktigt bra, och alla är engelska. Alla har hyllats på annat håll, så det är inga överraskningar. Två av dem handlar dessutom om Brian Clough, manager för bland annat Nottingham Forest, Derby och Leeds.

The Damned Utd av David Peace handlar om Cloughs kortlivade (44 dagar) sejour hos Leeds United. Det var ingen picknick att efterträda helgonförklarade Don Revie. Boken är som ett grekiskt drama, fast med oerhört många svordomar.

Provided You Don't Kiss Me av Duncan Hamilton handlar huvudsakligen om Cloughs storhetstid hos Nottingham Forest, med bland annat två Europacupvinster. Förmodligen en mer sann bild än David Peace bok, som mycket riktigt betecknas som roman.

She Stood There Laughing av Stephen Foster är min favorit av alla fotbollsböcker. Foster och sonen Jack följer den eviga förlorarklubben Stoke City på både hemma- och bortamatcher. Sonens milda intresse förvandlas under resans gång till samma besatthet som fadern redan har.

Och sedan finns naturligtvis Fever Pitch av Nick Hornby, som är betydligt fotbollsnördigare än den såsiga filmversionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar