fredag 27 februari 2009

Framtiden är inget hot

Jag läser nästan aldrig politiska debattartiklar längre. Men när jag såg att Stig Henriksson, kommunstyrelsens ordförande i Fagersta och vänsterpartist, hade skrivit i Aftonbladet i dag så blev jag intresserad. Henriksson är nämligen ett politiskt unikum. Vänsterpartiet fick 58,3 procent (!) av rösterna i kommunalvalet 2006. Det är framför allt Stig Henrikssons förtjänst.

Till stor del handlar framgångarna om attityd och pragmatism, snarare än partipolitik. Jag letar förgäves efter kommunism eller socialism i debattartikeln. Den mest ideologiska biten låter så här:

"Den bärande idén är att kommunmedlemmen inte kan reduceras till en kund utan är en medborgare med både rättigheter och skyldigheter – vi lever i ett samhälle. Sam-hälle."

Visst, alliansen föredrar att vi är kunder, snarare än medborgare. Men i övrigt tror jag personer av alla politiska schatteringar kan skriva under på Stig Henrikssons konstruktiva attityd. Som kommunpolitiker gäller det att se möjligheter, det är ingen idé att sitta och sura över pengar som inte finns, utan i stället göra det bästa av situationen – framtiden är inget hot.

Det är ett mysterium att vänsterpartiet inte valt Stig Henriksson till ordförande för länge sedan. Men de tror nog att allmän missnöjessocialism ska ge fler väljare. De har otroligt fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar